Tinkamai prižiūrimos kanopos – sveikas gyvūnas

Kanopa vadinamas kaulinis darinys kojos gale, kuriuo arklys remiasi į žemę. Iš tikrųjų – tai vienintelis nenunykęs trečiasis plaštakos pirštas. Kadangi jis turi nešti kone visą gyvūno svorį, evoliucionuojant pakito jo sandara ir prisitaikymas. Kanopas privalu tinkamai prižiūrėti, kadangi jos daro įtaką gyvūno sveikatai. Sena anglų patarlė netgi byloja – nėra kojų, nėra ir žirgo. Visų pirma, privalu jas išvalyti, apžiūrėti, ar nėra pažeidimų, įstrigusių svetimkūnių. Kanopa turi būti apdrožiama, pašalinamos nereikalingos nuoaugos. Kanopa turėtų būti pasvirusi 45 laipsnių kampu, ne per ilga ir ne per trumpa. Paveikslėlyje žalia linija pavaizduotas tinkamas kampas tarp arklio kojos ir jo kanopos – kanopa turėtų tolygiai pereiti į koją, be statymo kampo pakitimų.

Atsižvelgiant į tai, reguliariai reikia koreguoti kanopas jas apdrožiant. Pavyzdžiui, jei arklys visada juda minkštu gruntu, jo kanopos nenusidėvi ir užauga per ilgos. Tada keičiasi kojos pasvirimo kampas, apkraunami sąnariai, koja statoma netaisyklingai, padidėja traumų tikimybė.

Deja, kanopų problemos yra vienas dažniausiai pasitaikančių gyvūnų gerovės pažeidimų Lietuvoje, ypač kaimo ūkiuose (nuotraukos po pastraipa), tačiau labai liūdna, kad netinkama kanopų priežiūra pasitaiko ir viešuose objektuose, įstaigose, kur gyvūnai laikomi pramogai, rodomi lankytojams. Tokia nereta praktika tai ne tik gyvūno nepriežiūra, sukeliant pavojų jo sveikatai, tai taip pat ir netinkamas pavyzdys lankytojams.

Visai neseniai gavome pranešimą dėl ponių ir asilų nepriežiūros HBH Palangos pramogų komplekso Žvėrinčiaus „Mini Zoo“. Birželio 5 d. nuvykome patikrai ir įvertinome, jog 2 poniai ir 2 asilai (vienas iš jų, kaip teigiama, šeimininkams nepriklauso - yra priglaustas, bet manome, kad tai neapriboja galimybės tinkamai prižiūrėti gyvūną) turi priėjimą prie vandens ir pašaro, tačiau kanopų išvaizda leido daryti prielaidą, kad jos nebuvo tvarkytos labai ilgą laiką – kanopos buvo akivaizdžiai peraugę (nuotraukos po pastraipa). Susisiekus su gyvūnų savininke buvo sutarta, kad artimiausiu laiku augintinių kanopomis bus pasirūpinta. Pasidalinome kalvio kontaktais, kadangi savininkei nebuvo žinomas kanopų drožėjas šiose apylinkėse. Žinoma, labai apsidžiaugėme, kad gyvūnų savininkė sutiko bendradarbiauti.

Birželio 26 d. pakartotinai nuvykus į HBH Palangos pramogų komplekso Žvėrinčiaus „Mini Zoo“, deja, pamatėme nepasikeitusią asilų ir ponių kanopų būklę. Savininkei nesant tuo metu Lietuvoje, kalbėjome su direktoriaus pavaduotoju, kuris patikino, kad susisiekė su kalviu ir dar šiandien (Birželio 26 d.) jis atvažiuos sutvarkyti kanopų. Birželio 28 d. susisiekėme su direktoriaus pavaduotoju telefonu, norėdami pasitikslinti, ar gyvūnų kanopomis buvo pasirūpinta, tačiau sužinojome, jog tai dar nebuvo padaryta, bet pavaduotojas patikino, kad artimiausiu metu kalvis atvyks ir sutvarkys kanopas. Norime tikėti, kad taip ir bus, bet tuo pačiu pažadame domėtis gyvūnų būkle šiame Žvėrinčiuje.

Nenorom turime pripažinti, kad gyvūnų, laikomų įvairiuose Lietuvos parkuose, zoologijos soduose ar gamtininkų centruose, kanopų būkle vis dar rūpinamasi nepakankamai. Peraugusias kanopas ir neretai jau šlubčiojančius gyvūnus mato tokių įstaigų lankytojai, tarp kurių ir mažamečiai vaikai.

Siekdami skatinti kanopinių gyvūnų savininkų sąmoningumą kviečiame visus Jus būti neabejingais ir lankantis įstaigose, kuriose galima pamatyti arklius, atkreipkite dėmesį, ar kanopos tinkamai prižiūrimos, ar nėra peraugę. Pastebėję tokius atvejus būtinai išsakykite savo nuogąstavimus gyvūnų savininkui ar atsakingam asmeniui, praneškite apie situacija Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai bei informuokite mus.

Norite sužinoti apie kanopų priežiūrą daugiau? Žirgų globos asociacija organizuoja nemokamus seminarus „Sveikos kanopos – naudingas žirgas“, kuriuose žiniomis dalinasi kvalifikuota lektorė Vita Jašinauskaitė.

Šaltinis: https://arkliai.com/prieziura/kanopos-ir-ju-prieziura/